Zomercursus Gregoriaans 2024 in Abdij Koningshoeven

dinsdag 7 mei 2024

Stichting Amici Cantus Gregoriani organiseert elke twee jaar de ACG Zomercursus Gregoriaans. Dit jaar vindt de cursus plaats in deAbdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bij Tilburg van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus 2024.

 

De Zomercursus richt zich op twee groepen. Beide groepen bestaan uit zangers (v/m) en dirigenten (v/m). Groep I is nieuwsgierig naar het gregoriaans maar heeft er nog weinig ervaring mee. 
Groep II heeft al gregoriaans gezongen of gedirigeerd en zoekt muzikale en theoretische verdieping.

 

Groep I: zangers en dirigenten die het gregoriaans willen leren kennen.

In groep I maakt u kennis met de notatie van de melodieën. U start met eenvoudige genres, in de loop van de week komen rijkere melodieën aan bod. U krijgt een idee van de interpretatie van de middeleeuwse notatie, de semiologie. Liturgische basisbegrippen komen ook aan de orde. U gaat ervaren hoe inspirerend het is om gregoriaans in een groep te zingen op basis van de rijkdommen van de middeleeuwse notatie.

 

Als u gregoriaans wilt leren dirigeren begint u met eenvoudig repertoire. Het gaat hierbij zowel om de muziek als om de tekst. Daarbij komt ook de eenduidigheid van uw directiegebaar aan de orde, uw liturgisch bewustzijn van de dirigent én uw didactische aanpak van een repetitie.

 

Groep II: zangers en dirigenten op zoek naar muzikale en theoretische verdieping.

Als deelnemer in groep II beschikt u over een goede basiskennis van de semiologie in de notatie van Sankt Gallen en Metz, zoals beschreven in Sémiologie Grégorienne van Eugène Cardine. U leert complexere mis- en officiegezangen structureel te analyseren en semiologisch verantwoord te interpreteren. Het gaat hierbij om responsoria, offertoriumverzen, Graduales en Alleluia´s met hun verzen. Ook wordt aandacht geschonken aan de zangtechniek. Als dirigent traint u met dit repertoire uw directietechniek.

 

Docenten:

De cursusleiding berust bij Anthony Zielhorst. De cursus van groep I wordt verzorgd door Joachim Kelecom en Rens Tienstra. De cursus van groep II wordt verzorgd door Eugeen Liven D’Abelardo en Jaan-Eik Tulve. 

 

Theoretische verdieping:

Als zanger en dirigent van gregoriaans repertoire is een gedegen theoretische achtergrond zeer wenselijk. Om hierin te voorzien worden in het avondprogramma workshops en lezingen gehouden over onderzoek naar muziek en liturgie, gregoriaanse semiologie en manuscriptenonderzoek door Peter Nissen, Joost van Gemert, Pieter Mannaerts, Rebecca Stewart, Franco Ackermans en Bart Jaski.

 

Voor meer informatie en inschrijving: gregoriaans-platform.nl

Nieuwsberichten

Reserveer uw plaats


Handige links

livestream