Reliek heilige Bernadette in ‘s-Hertogenbosch

dinsdag 16 april 2024

Deze maand maakt een reliekschrijn van de heilige Bernadette een reis door Nederland. De reliekschrijn, met daarin een stukje bot van de heilige, alsook een stuk steen van de grot van Lourdes doet alle bisdommen in ons land aan. De laatste plaats waar de reliek van Bernadette in Nederland te bezoeken is in ‘s-Hertogenbosch.

Van donderdag 25 april tot en met zondag 28 april is de reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous in de Bossche Sint-Janskathedraal. Het programma rondom de reliek in de Sint-Jan kunt onderaan deze pagina lezen.

 

 

Al meer dan 160 jaar trekken duizenden pelgrims vanuit Nederland naar Lourdes en Nevers om Bernadette te ontmoeten. Bisschop de Korte gaat zelf jaarlijks op pelgrimage naar Lourdes. "Ik krijg altijd de indruk dat de bedevaart het beste in de mens naar boven haalt. Mensen op bedevaart worden geduldig, vriendelijk en dienstbaar”. Mgr. De Korte roept belangstellenden op om van 25 tot en met 28 april deel te nemen aan de activiteiten en naar de Sint-Jan te komen om de reliek te bekijken, ‘maar vooral ook om in de kathedraal een moment van bezinning en gebed te hebben.’ "De boodschap van Maria is even eenvoudig als duidelijk. Mensen worden opgeroepen tot bekering en gebed. Wij worden uitgenodigd om ons leven af te stemmen op Jezus en zijn Evangelie steeds meer gestalte te geven.”

 

 

Het doel van de mondiale rondgang van de reliekschrijn is om gelovigen die om wat voor reden zelf niet naar Lourdes kunnen in de gelegenheid te stellen dit dichtbij huis te ervaren. Lees hier een column over Lourdes in ‘s-Hertogenbosch.

 

 

Vieringen
Van 25 april tot en met 28 april zijn er in de Sint-Jan verscheidene bijzondere vieringen en gebedsmomenten, in aanvulling op de reguliere eucharistievieringen van 8.30 en 12.30 uur (ma. t/m za.). Een bijzonder moment is de viering met de ontvangst van de reliek op donderdag 25 april om 19.00 uur.


In deze dagen worden de lauden – het kerkelijk ochtendgebed-, het rozenkransgebed en de vespers – het kerkelijk avondgebed – gebeden. De Kruisweg van Lourdes wordt gebeden en daarnaast is er ook mogelijkheid tot aanbidding van het Allerheiligst Sacrament en gelegenheid tot het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening.


Op zondagmiddag 28 april wordt om 16.00 uur een Mariale Lichtprocessie georganiseerd. We verzamelen hiervoor in de tuin van het Sint-Janscentrum (Papenhulst 4).

 

 

Film in de kathedraal
De film ‘Je m’appelle Bernadette’ over het leven van de heilige zienerers wordt op groot scherm getoond in de Sint-Janskathedraal. Deze film uit 2011 laat op een eigen manier het leven van Bernadette Soubirous zien, van de verschijningen in Lourdes tot en met haar kloosterleven in Nevers. Bernadette, dat arme en eenvoudig meisje uit Lourdes, dat moest vechten om gehoord te worden, blijft strijdlustig vanuit haar sterke karakter. Bernadette is in deze film een alledaags meisje, niet overdreven vroom, zelfs een tikje brutaal en heeft ze humor. Daarom is het voor iedereen of je naar Lourdes gaat of niet zeer de moeite waard om te gaan kijken.

 


De film is vrij toegankelijk, aanmelding is niet nodig. U kunt zelf een zitplaats zoeken in de kathedraal.

 

 

Jongeren

Jong Bisdom Den Bosch organiseert op donderdag 25 april een speciale editie van het JBDB Café, namelijk eentje die afspeelt rondom de heilige Bernadette. Om 18.00 uur wordt gestart met een gezamenlijke maaltijd waarna de jongeren aansluiten bij de viering waarin de relieken verwelkomd worden. Aansluitend is er de kans om meer te weten komen over het leven van Bernadette door de film ‘Je m’appelle Bernadette’ die vertoond wordt in de Sint-Jan. De kathedraal blijft tot 24.00 uur open, dus er is nog gelegenheid om na te praten. Alle jongeren zijn van harte welkom.
A
anmelden kan door een email te sturen naar aanmelding@bidomdenbosch.nl

Gezinnen en families

Zondag 28 april wordt er door het familiepastoraat in ‘s-Hertogenbosch een middag georganiseerd voor gezinnen rond de heilige Bernadette en Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Na de eucharistieviering met kinderwoorddienst zal het verhaal van Bernadette aan de kinderen worden verteld. Via een tocht langs de verschillende plekken maken de gezinnen bijzonder kennis met de personen uit het verhaal van Bernadette. Er is gelegenheid tot ontmoeting in de tuin van de kathedraal. De middag wordt afgesloten met een gezinsvriendelijke Mariale lichtprocessie. Alle gezinnen zijn van harte welkom. Zie hier voor meer informatie en aanmelding.

Programma

Donderdag 25 april
18.00 uur Maaltijd voor jongeren
19.00 uur Pontificale Eucharistieviering ter ere van de H. Bernadette met ontvangst Reliek door Mgr. Gerard de Korte.
20.30 uur Film: Je m’appelle Bernadette (op groot scherm in de kathedraal)

Vrijdag 26 april
08.15 uur Lauden
08.30 uur H. Mis
12.00 uur Kruisweg van Lourdes
12.30 uur H. Mis
14.30 uur Film: Je m’appelle Bernadette (op groot scherm in de kathedraal)
16.30 uur Rozenkrans

Zaterdag 27 april (Koningsdag)
08.15 uur Lauden
08.30 uur H. Mis
11.00 uur aanbidding van het Allerheiligste en sacrament van boete en verzoening
12.00 uur Rozenkransgebed
12.30 uur gezongen H. Mis
14.00 uur Film: Je m’appelle Bernadette (op groot scherm in de kathedraal)
16.00 uur Vespers

Zondag 28 april
10.00 uur Hoogmis
12.00 uur Eucharistieviering met Kinderwoorddienst in de Sint-Janskathedraal
13.15 uur Start gezinsprogramma in de tuin van de kathedraal
16.00 uur Mariaviering met lichtprocessie: ‘een uurtje Lourdes’

Nieuwsberichten

Reserveer uw plaats


Handige links

livestream